utkopro@utkopro.hu     +36 70 672 7430 / +36 30 956 9597

Multifunkciós vadriasztó prizma

A multifunkciós vadriasztó termék a vadállatok szürkületi és éjszakai látásának sajátosságai mellett (kék = világos) azt a tényt is hasznosítja, hogy ezeknek az állatoknak a látása igen érzékeny a mozgásokra, (fényfelvillanásokra).
Egyfajta vadállat-közlekedési lámpa, amellyel minden járművezető a felvillanó „kék” prizmaszínnel tilos jelzést tud adni az állatoknak, hogy a döntő pillanatokban biztosítsa autójának az ütközésmentes elhaladást.A félköríves felületű, 3M kék retroreflexív fényvisszaverő fóliával ellátott fényvisszaverők alkalmazása bevált a gyakorlatban.

A kék olyan szín, amely a természetben nemigen fordul elő és amelyet a vadállatok különösen intenzíven érzékelnek és ha még a fényvisszaverő kék fény  összekapcsolódik egy előidézett, mozgás benyomását keltő szituációval akkor a riasztó hatást tovább tudjuk fokozni.
A fóliáról kiinduló visszavert fényhatás tökéletesen elegendő ahhoz, hogy az út mentén tartózkodó vadállatot éjszaka, egy gépjármű közeledésekor figyelő pozíciójú megállásra késztessünk.

A prizma felső része félkör alakú melyen a legnagyobb mikroprizmatikus fényvisszavető képeségű   kék színű 3M  fólia van.  A félkör alakja miatt a körkörös visszaverődés garantált, a tükröződés nem a járművezető felé történik. Ennek az intelligens, minden irányba mutató igazításnak köszönhetően az egységes vizuális visszaverődés biztosított, a vadon élő állatok helyzetétől függetlenül.

Az alaptest egyetlen modulba egyesít több  különféle funkciót. Az átlátszó kialakítás lehetővé teszi az áthaladó jármű fényének maximális átjutását a holt térbe. A vadállatok a rövidhullámú kék fényt a legfényesebben és legerősebben érzékelik ezért az átlátszó alaptest szintén kissé kék árnyalatú. A kék prizmatest világosabbá válik a vadállatok számára.

A 180 fokos megvilágítás érdekében négy kék árnyalatú fényvezető be van építve a prizma alakba. Ezek a fényvezetők lehetővé teszik a beeső fény továbbítását az árnyékos, „holt” területre.

Az alaptest félkör alakú felső részén / a fényvisszavető fólia alatt/ egy szivacs van a vadriasztó illatkerítés-koncentrátumának tartására. Vezetőoszlop és a vadriasztó prizmatest közötti rés biztosítja az illatkerítés-koncentrátum könnyű kitöltését és a vadriasztó szag terjedését /pl. Hagopur AG illat koncentátumok/. A szaggal állandó, folyamatos riasztás is kivitelezhető, de környezettől, körülményektől függően 4-8 hetente az utánpótlásról gondoskodni kell.

A reflektorok legfontosabb újítása a villanófények generációja, amelyek felhívják a vadállatok figyelmét. A vadállatok mozgásként érzékelik a folyamatosan változó felvillanó fényeket.  A villanófény érzékelése megállásra készteti a vadállatot, így a gépjárművezető számára járható az út ütközés nélkül. A reflektorok megemelt méhsejt geometriai kialakításúak, tükörfelületük különböző  szögekben kialakítottak. A hatékonyság növelése érdekében a reflektorok hátulján is tükörbevonat  van. Prizmánként legfeljebb 156 különböző villanás lehetséges.

A felhasznált műanyag időjárásálló és UV-stabil.  A modult úgy tervezték, hogy karbantartást nem igényel.

 Villogó fény = mozgás ösztönzése - mozgás látása

A patás vadaknál a szemek oldalra vannak rendezve, ami biztosítja a nagyon nagy, akár 300 ° -os látószöget. Nagyon erős mozgásérzettel kombinálva ezek a vadállatok szívesen megfigyelik a környezetet a lehetséges ellenségek legkisebb mozgása érdekében, panorámás kilátással. A retina széle mozgásérzékeny idegsejt-csoporttal van ellátva, amely még a legkisebb mozgásokat is nagy távolságokról képes érzékelni. Ez a létfontosságú mozgási látás kifejezőbb, mint az éjjellátó. A statikus éjszakai látás önmagában alig vált ki reakciót ezekben a vadállatokban. Ezen vadállatok helyzetének változtatása vagy akár menekülési ösztönük csak egy mozgási impulzussal együtt ébred fel. Amint a vadállatok mozgásimpulzust észlelnek, megállnak és megvizsgálják a helyzetet. A látásélesség, távolság és mozgásérzékelés érdekében nagy látómezőnek kell lenni, hogy fejüket az impulzusok irányába mozgassák és pontosan az adott helyzetre koncentráljanak.

Ez a figyelem felhívás pontosan azt az értékes másodperceket generálja, hogy ütközés nélkül el tudjunk haladni a veszélyes  útszakaszon.