utkopro@utkopro.hu     +36 70 672 7430 / +36 30 956 9597

WEGU akusztikus vadriasztó prizma

A riasztó elem a vezető oszlopok nem az út felőli oldalára vannak rögzítve. A szerkezet ütésálló, időjárás, só stb. hatásokkal szemben ellenálló burkolattal van ellátva.

Alkonyatkor, sötétben a járművek fényszórói aktiválják az akusztikus vadriasztót és mintegy 1,5 másodpercig hangjelzésen kívül fényvillogással is jelzést bocsát ki a berendezés amíg a jármű 50-100m távolságra van. A közúti járművek fényszóróinak  hatására a berendezésen egy látható 3 pontos kék-piros fényvillogás is kezd elindulni.  Összességében  a berendezésnek nem csak látásra hanem hallásra irányuló hatásai is vannak. A fény és hangjelzést 20-25 másodperc múlva megismétli a berendezés. A hangjelző prizmák optikai prizmákkal történő kombinálása még hatékonyabb védősávot biztosít a közút mentén a szükségesnek tartott vadátjáró szakaszon. javasolt elhelyezési tervet  hatástartomány ábra mutatja.

A környezeti körülményektől függően az elhelyezési módok változhatnak.

Az akusztikus vadriasztó energia ellátását automatikus töltésrendszeren keresztül napelemek biztosítják.

A vadriasztó rendszerrel nemzetközi tapasztalatok alapján /Ausztria, Svájc/  80-90%-os csökkenés érhető el  a vadelütéses balesetek tekintetében. Bizonyítottan hatásos róka, őz, szarvas, vaddisznó, szarvas esetében.

Óriási előnye az egyéb akusztikus vadriasztókkal szemben, hogy csak akkor fejti ki a hatását, ha gépjármű közeledik az adott úton, egyébként nem zavarja az állatok megszokott mozgásterét.

 

 

WEGU akusztikus vadriasztó prizma - Nappal

WEGU akusztikus vadriasztó prizma - Éjjel